Betekenis Taekwondo en Geschiedenis

De letterlijke vertaling van Taekwondo vanuit het Koreaans is als volgt: ‘Tae’ betekent voet/been, ‘Kwon’ betekent vuist/gevecht; en ‘Do’ betekent de weg/manier/discipline/leefstijl. Taekwondo komt oorspronkelijk uit Zuid-Korea, een land met een rijke historie die in vroegere tijden afwisselend onder invloed heeft gestaan van China en Japan. Taekwondo is een afspiegeling van die geschiedenis en is hiernaast beïnvloed door het Chinese Kungfu en het Japanse Karate. Taekwondo onderscheidt zich van andere oosterse gevechtskunsten door haar zeer geavanceerde been-en voettechnieken. Het is een sport die de afgelopen 30 jaar een spectaculaire ontwikkeling heeft doorgemaakt, vooral op het gebied van de wedstrijdsport. In Nederland zijn er inmiddels 10.000 enthousiaste beoefenaars. En sinds het jaar 2000 is Taekwondo een officiële Olympische Sport. Zelfbeheersing, discipline en hoffelijkheid staan hoog in het vaandel bij deze sport.

Taekwondo Trainingen kunnen uit verschillende soorten onderdelen bestaan:

  • Stijlvormen (Poomsae): Uitvoering van technieken, volgens een vastgestelde volgorde (vaste vormen);
  • Sparren en eenstapsparring (Kyorugi en Ilbo-Taeryon): traditioneel sparren, gearrangeerd sparren en een-, twee- en driestapsparren. 
  • Breektesten (Gye-pa): Het breken van planken en dergelijke, door middel van tevoren bepaalde taekwondotechnieken. 
  • Zelfverdediging (Ho sin sul): Het nabootsen van de realiteit, waarbij ook geoefend wordt om je te bevrijden uit wurgingen, armklemmen, omklemmingen, afweren van aanvallen met een mes, korte en lange stok e.d.
  • Taekwonaerobic: Bewegen op muziek (Taebo Zumba in Vechtsportstijl of te wel Taekwondo Dance). Alle leerlingen volgen de trainer op ritme van de muziek met verschillende bewegingen/technieken/oefeningen;
  • Techniek training: Standen, trappen, stoten, weringen en blokkeringen;
  • Speciale trainingen: Conditie training, kracht training, behendigheid training, coördinatie training, lenigheid training en mentale training.

Bandensysteem

Net als bij andere martial arts is er bij Taekwondo een bandensysteem met verschillende kleuren om te laten zien hoe ver de sporter gevorderd is. Een beginner start met de witte band en gaat vervolgens hoger naar half gele band, gele band, half groene band, groene band, half blauwe band, blauwe band, half rode band, rode band en dan half zwarte band. Om een volgende band te halen legt u een band examen af in de club. En voor het behalen van de beroemde zwarte band (1e Dan), en de Dan graden daar boven, leg je een Dan-examen georganiseerd door Taekwondo Bond Nederland af voor een examencommissie samengesteld uit examinatoren met een licentie.